Sziasztok Nagyik!!
Nagymamának lenni csodálatos!

MENÜ

EPERKRÉMLEVES: Hozzávalók: 40 dkg. friss vagy mirelit eper

                                                 3-4 ek. cukor vagy méz

                                                  1 liter soványy, hideg tej

                                                   a díszítéshez kb. 1 dl. tejszínből felvert hab

1, Turmixold össze a gondosan megmosott eper kétharmadát, majd szűrőn keresztül öntsd egy levesestálba, hogy felfogja a kis magokat. Keverd  bele a tejet és a cukrot vagy a mézet.

2, Tedd egy órára a hűtőbe, majd tálalás előtt díszítsd tejszínhabbal és a maradék eper vékonyra felszeletelt darabjaival.

Elkészítési idő: Kb. 15 perc.

1 adag ( négy személynél )  320 kalória

 

 

BURGONYALEVES: Hozzávalók: 1/2 burgonya

                                                  1 fej közepes nagyságú vöröshagyma

                                                   2 evőkanál olaj

                                                   1 evőkanál liszt

                                                   1/2 kávéskanál pirospaprika

                                                   1 csipet őrölt kömény

                                                    1/2 evőkanál só

                                                    2 dl. tejföl

                                                    csipetnyi tárkony

 

1, Aprítsd kockára a meghámozott krumplit, letakarva tedd félre, amíg elkészíted a leves alapját képező rántást. A fazékban felforrósított 2 evőkanál olajon párold üvegesre a felkockázott vöröshagymát.

Szórd rá a lisztet, és kissé pirítsd meg. Add hozzá a pirospaprikát, a sót, a krumplikokckákat, az őrölt köményt, és öntsd föl 1,5 liter vízzel.

2, Addig főzd, amíg a burgonya megpuhul (kb. 15 perc ). Mielőtt levennéd a tűzről, keverd hozzá a tejfölt. Tálaláskor ízesítheted csipetnyi morzsolt tárkonnyal.

Elkészítési idő: Kb. 45 perc. 4-vagy 6 adagra elég.

1 adag: négy főnek egy adag 255 kalória, 6 főnek 170 kalória.

 

SÜTŐTÖKLEVES: Hozzávalók: 1.5 kg-os sütőtök

                                               1 húsleveskocka

                                               kb. 1,5 dl.tejszín

                                                só, bors

                                               tálaláshoz esetleg 4 szelet magos kenyér

 

1, Egy éles késsel vágd négy felé, aztán óvatosan kapargasd ki belőle a magokat, szórd lábosba a sütőtökdarabokat, és önts rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Tégy bele 1/2 kávéskanál sót, 1 húsleveskockát, és 10 perc alatt főzd puhára. Húzd félre a tűzről, majd így melegében rúdmixerrel pépesítsd össze.

2, Keverd hozzá a tejszínt, és kissé borsozd meg. Ha túl sűrűnek találod, önts hozzá még egy kevés vizet vagy tejszínt. Forrald fel újra, és kész is. Tálalhatod magos kenyérrel vagy kevés olajon megpirított kenyérkockákkal. Így gazdagabb, de pirítós nélkül is laktató.

Elkészítési idő: 30 perc alatt kész. 6 személyre elegendő.

                                                   1 adag 255 kalória.

PARADICSOMLEVES: Hozzávalók: 1/2 kg paradicsom vagy 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv

                                                     2 húsleveskocka

                                                     4-5 szelet szikkadt kenyér

                                                     4-5 kávéskanál olívaolaj

                                                     1 fej vöröshagyma

                                                     2 gerezd fokhagyma

                                                     1 csokor bazsalikom

1, Hámozd meg a paradicsomot és turmixold össze. Tegyél fazékba 1,5 liter vizet, morzsold bele a leveskockákat, és forralás után főzd 2-3 percig. A levest öntsd rá a szikkadt vagy megszáradt kenyeret és hagyd úgy 1/4 óráig, míg teljesen szét nem ázik.

2, A fazékba öntött olajon pirítsd meg a felaprított vöröshagymát, majd tedd hozzá az összezúzott fokhagymát, a pépesített paradicsomot, s néhány percig fedő alatt párold.

3, Öntsd bele a levest az áztatott kenyérrel együtt. A bazsalikomot mosd meg, rázd le róla a vizet, majd a leveleket csipkedd le róla, és felaprítva szórd a levesbe. Gyakori kevergetés mellett 20 percig lassú tűzön főzd. Tálalás előtt rúdmixerrel pépesítsd össze.

Elkészítési idő: 50 perc alatt kész.Hat személynek bőven elég.

                                                   1 személynek 150 kalória.

Hírek

  • sziasztok!
    2011-09-10 19:07:53

    VigyorHa van kedvetek eszélgetni egy jó fej fiatalos nnagyival (vagy többel)akkor írj nekem a szilassyjolcsi37@gmail.com e-mail címra. Várom az érdekes leveleiteket.

    JolcsiNevetés

Asztali nézet